Net zoals afgelopen jaar, bieden wij in de eerste helft van september 2019 educatieve lessen aan in alle groepen 5 en 6 van de basisscholen in Aalst. In 30 minuten komen de blaasinstrumenten, zoals deze voorkomen in een harmonieorkest aan bod. Deze les zal verzorgd worden door een vakdocent van 040muziek. Tijdens deze les zullen de kinderen leren hoe de instrumenten werken, klinken en hoe je ze bespeelt.

Omdat we uit ervaring weten dat de kinderen na zo’n les heel graag zelf willen proberen om een instrument te bespelen, organiseren we ook dit jaar meteen na deze les een workshop. Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen de mogelijkheid om, onder begeleiding van enkele leden van onze vereniging, zelf een instrument te bespelen.

De educatieve lessen kunnen gezien worden als een opmaat voor de blazersklas die wij zullen aanbieden in het kader van Sjors Creatief. In september zullen de boekjes hiervoor weer uitgedeeld worden in Aalst. Tijdens de blazersklas kunnen kinderen zes weken een muzikant zijn in een orkest. Deze blazersklas start helemaal onder aan de muzikale ladder. Stap voor stap leren de kinderen op een ontspannen en gezellige manier het instrument bespelen en het notenschrift kennen.

De blazersklas bevat 6 groepsrepetities van 45 minuten onder leiding van een professionele dirigent. De leerling krijgt speciaal lesmateriaal en een instrument in bruikleen van de harmonie, zodat thuis ook geoefend kan worden. Afsluitend volgt, in samenwerking met het opleidingsorkest, een concert, waarbij de muzikanten zullen laten horen wat ze in deze korte tijd geleerd hebben.